Ασφάλεια στα γήπεδα της Super League

Ασφάλεια στα γήπεδα της Super League

Τα μέτρα για την καταπολέμηση της οπαδικής βίας ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, με αφορμή τα επεισόδια στον αγώνα βόλεϊ Ολυμπιακού – Παναθηναϊκού στο Ρέντη.
Πιο συγκεκριμένα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε πως η διεξαγωγή όλων των αγώνων της Super League θα πραγματοποιηθεί χωρίς θεατές για τουλάχιστον 2 μήνες, προσθέτοντας πως το μέτρο αυτό δύναται να επεκταθεί σε περίπτωση που δεν τηρηθούν απολύτως οι νόμιμες προϋποθέσεις ασφαλούς διεξαγωγής των αγώνων ποδοσφαίρου.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ωστόσο επιπρόσθετα μέτρα, όπως η τοποθέτηση καμερών υψηλής ευκρίνειας στους αγωνιστικούς χώρους όλων των γηπέδων της Super League, αλλά και σύστημα ηλεκτρονικής εισόδου φιλάθλων με έλεγχο ταυτοπροσωπίας. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε επίσης πως το υλικό από τις κάμερες θα είναι άμεσα διαθέσιμο και αξιοποιήσιμο από τις αρχές. Ας δούμε το νομικό πλαίσιο πίσω από την απόφαση της κυβέρνησης.

Αναμόρφωση συστήματος ηλεκτρονικής εποπτείας και ελέγχου αθλητικών εγκαταστάσεων

Νέες ρυθμίσεις για την εγκατάσταση και λειτουργία συστημάτων βιντεοεπιτήρησης περιλαμβάνει το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού με τίτλο «Λήψη μέτρων για την αποτροπή, αντιμετώπιση και την καταπολέμηση της βίας στο πλαίσιο αθλητικών συναντήσεων και λοιπές ρυθμίσεις αρμοδιότητας Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού», που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση.

Μερικά από τα κυριότερα σημεία του αναδιαμορφωμένου νομικού πλαισίου για τα συστήματα βιντεοεπιτήρησης και ελέγχου πρόσβασης είναι τα εξής:

Στις αθλητικές εγκαταστάσεις, που χρησιμοποιούνται ως έδρα από τις Ανώνυμες Αθλητικές Εταιρείες (Α.Α.Ε.) που συμμετέχουν στα επαγγελματικά πρωταθλήματα ποδοσφαίρου της Α1 Εθνικής Κατηγορίας Ανδρών (Super League 1) και καλαθοσφαίρισης της Α1 Εθνικής Κατηγορίας Ανδρών (Basket League) για τη διεξαγωγή των αθλητικών συναντήσεων των παραπάνω εθνικών πρωταθλημάτων, των διοργανώσεων των Κυπέλλων Ελλάδος και των διεθνών διοργανώσεων, στις οποίες μετέχουν οι ως άνω Α.Α.Ε., καθώς και για τις αθλητικές συναντήσεις των εθνικών ομάδων ανδρών των δύο παραπάνω επαγγελματικά οργανωμένων αθλημάτων, τοποθετούνται και λειτουργούν ηλεκτρονικά συστήματα εποπτείας των χώρων και των προσώπων που ευρίσκονται σε αυτές.

Τι καλύπτουν τα ηλεκτρονικά συστήματα

Με τα ανωτέρω συστήματα πραγματοποιείται λήψη, αποθήκευση, επεξεργασία και αναπαραγωγή εικόνας ή εικόνας και ήχου πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τη λήξη μίας αθλητικής συνάντησης. Τα ηλεκτρονικά συστήματα του πρώτου εδαφίου καλύπτουν τουλάχιστον τους εξής χώρους, εντός και εκτός της αθλητικής εγκατάστασης:

  • Όλα τα σημεία εισόδου και εξόδου.
  • Την εξωτερική περίμετρό της.
  • Το σύνολο των κερκίδων (εξέδρες).
  • Τις σκάλες και τους διαδρόμους.
  • Τους χώρους των κυλικείων.
  • Τους χώρους που προορίζονται για την εγκατάσταση των συνεργείων τηλεοπτικής μετάδοσης και φιλοξενίας των εκπροσώπων του τύπου.
  • Τα σημεία αποβίβασης των αποστολών των διαγωνιζόμενων ομάδων και των διαιτητών.
  • Τους διαδρόμους που οδηγούν στα αποδυτήρια των αθλητών και των διαιτητών.
  • Την είσοδο των αθλητών στον αγωνιστικό χώρο.
  • Άλλους χώρους δυνητικού κινδύνου ή κρίσιμων υποδομών, όπως γεννήτριες.

Έκλεισε το Δημοτικό Γήπεδο Σερρών λόγω στατικών προβλημάτων

Αποκλειστικός σκοπός της λειτουργίας των εν λόγω ηλεκτρονικών συστημάτων είναι η αντιμετώπιση πράξεων βίας και αξιόποινων εν γένει πράξεων με αφορμή αθλητικές συναντήσεις. Απαγορεύεται παρόλα αυτά η χρήση των συστημάτων και των δεδομένων που παράγουν για οποιονδήποτε άλλο λόγο.

Για την εγκατάσταση και λειτουργία των ανωτέρωσυστημάτων στις αθλητικές εγκαταστάσεις, οι φίλαθλοι ενημερώνονται με κάθε πρόσφορο μέσο και ιδίως κατά την έκδοση του εισιτηρίου, καθώς και με ανακοίνωση από τα μεγάφωνα πριν από την έναρξη της αθλητικής συνάντησης. Η χρήση και η λειτουργία των συστημάτων αυτών εποπτεύονται από την Ελληνική Αστυνομία (ΕΛ.ΑΣ.), στην οποία ανήκει και η ευθύνη της επεξεργασίας και φύλαξης των δεδομένων που αυτά παράγουν.

Τα δεδομένα που προκύπτουν, εφόσον στα συστήματα αυτά έχουν καταγραφεί πράξεις βίας και γενικώς αξιόποινες ή πειθαρχικώς ελεγκτέες πράξεις, γνωστοποιούνται το αργότερο εντός σαράντα οκτώ ωρών από τη συλλογή τους από την ΕΛ.ΑΣ. στη Διαρκή Επιτροπή Αντιμετώπισης της Βίας (Δ.Ε.Α.Β.), το οικείο πειθαρχικό όργανο και κατά περίπτωση στις αρμόδιες ανακριτικές και δικαστικές αρχές.

Συστήματα ηλεκτρονικής εποπτείας

Τα συστήματα ηλεκτρονικής εποπτείας που κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος είναι τοποθετημένα σε αθλητική εγκατάσταση, είτε δυνάμει σύμβασης που είχε συνάψει η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού (Γ.Γ.Α.), είτε με δαπάνες του φορέα που είναι ιδιοκτήτης της εγκατάστασης, είτε με φροντίδα και δαπάνες της Α.Α.Ε. που κάνει χρήση της εγκατάστασης, παραχωρούνται κατά χρήση στην κατάσταση στην οποία βρίσκονται στις Α.Α.Ε.

Οι τελευταίες οφείλουν, με δικές τους δαπάνες, να διασφαλίσουν την κατά τα ανωτέρω σύννομη και κανονική λειτουργία τους, ώστε να καλύπτουν τουλάχιστον τους χώρους, εντός και εκτός της εγκατάστασης, που περιγράφονται παραπάνω, να πληρούν τις προδιαγραφές που τίθενται, να είναι συμβατά και συνδέσιμα με οποιοδήποτε κεντρικό σύστημα τηρεί η αστυνομική αρχή και να τα συντηρούν εφεξής, βαρυνόμενες αποκλειστικά με κάθε απαραίτητη δαπάνη. Εφεξής, η ευθύνη για την εγκατάσταση και τη συντήρηση ενός τέτοιου συστήματος, ανήκει στην Α.Α.Ε. που συμμετέχει στις διοργανώσεις που αναφέραμε.

Προ των πυλών η εναρμόνιση στα συστήματα ασφαλείας των γηπέδων της Super League

Ξεκίνησαν οι επισκέψεις στα γήπεδα της Super League για τη δρομολόγηση της εναρμόνισής τους με τις νέες προδιαγραφές των συστημάτων ηλεκτρονικής εποπτείας (κάμερες) και ταυτοποίησης εισόδου θεατών, όπως προανήγγειλε ο Αναπληρωτής Υπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Βρούτσης, σε συνάντησή του με τον νέο Πρόεδρο της Super League 1, Μηνά Λυσάνδρου.

 

Πηγή: https://securityreport.gr/